English Deuthch France
U bent hier: home >> nieuws >> uniekaas ondertekent weidegang convenant

Uniekaas ondertekent weidegang convenant

Breed gedragen initiatief voor behoud weidegang

Groot verbond voor koe in de wei

Ruim vijftig partijen uit de voedselketen hebben de handen ineen geslagen om de koe in de wei te houden. Zij hebben vanmiddag op een melkveebedrijf in Weesp het Convenant Weidegang ondertekend. Het is voor het eerst dat zoveel partijen zich uitspreken voor weidegang op melkveebedrijven.

De ondertekenaars van het Convenant Weidegang willen koeien zoveel als mogelijk weidegang bieden en zien een gezamenlijke verantwoordelijkheid om tenminste het huidige niveau van melkveebedrijven met weidegang te behouden. Daarvoor zet ieder zich vanuit zijn eigen rol in. De koe is kenmerkend voor het Nederlandse landschap en de burgers hechten veel waarde aan koeien in de wei. Weidegang levert een bijdrage aan het natuurlijk gedrag van koeien. Aan dierenwelzijn van koeien mag zowel in de wei en in de stal niets mankeren.

Onder de ondertekenaars bevinden zich organisaties van melkveehouders, zuivelondernemingen, erfbetreders, retail, kaashandelaren, maatschappelijke organisaties, terreinbeherende organisaties, overheid, onderwijs en wetenschap. De groep erfbetreders bestaat onder andere uit voerleveranciers, banken, accountants, dierenartsen en fokkerij.

 Acties

Al deze partijen kunnen een rol spelen bij het behoud van tenminste het huidige niveau van weidegang, zoals: het aanbieden en promoten van weidezuivel, het financieel ondersteunen van melkveehouders die weidegang op hun bedrijf toepassen, of het geven van advies over weidegang. Hoewel de individuele melkveehouder de keuze maakt om wel, geen of beperkte weidegang toe te passen, hebben veel partijen invloed op de mogelijkheden voor weidegang. Zij bepalen dus mede de keuze van de melkveehouder.

 Initiatiefnemers

Het initiatief voor het convenant is genomen door de Duurzame Zuivelketen, een samenwerkingsverband van de Nederlandse Zuivel Organisatie en LTO Nederland. Kees Romijn (voorzitter vakgroep melkveehouderij LTO Nederland): “Het belang van dit convenant kan niet worden onderschat. Melkveebedrijven in Nederland ontwikkelen zich snel. Ook in moderne bedrijfssystemen in de melkveehouderij moet weidegang van melkkoeien een onderdeel zijn”.

Piet Boer (voorzitter Commissie Duurzame Melkproductie van de Nederlandse Zuivel Organisatie): “Weidegang heeft invloed op bijna alle aspecten van de bedrijfsvoering van melkveehouders. Juist daarom is het zo belangrijk dat we nu met alle partijen in en om de melkveehouderij de handen in een geslagen hebben om de koeien in de wei te houden”.

Het convenant staat open voor andere partijen die zich willen aansluiten bij de doelen van de ondertekenaars.

Geplaatst op: 18 juni 2012
volg mij op Twitter volg mij op LinkedIn volg mij op GooglePlus volg mij op Hyves Volg ons op Pinterest