English Deuthch France
U bent hier: home >> Contact >> Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

FAQ
Veel gestelde vragen

 1. Bevat goudse kaas van Uniekaas conserveermiddelen?
  Uniekaas jong t/m oud bevat geen conserveermiddelen. Uniekaas extra overjarig bevat wel conserveermiddel.

 2. Bevat goudse kaas van Uniekaas kleurstoffen?
  De kaas is zonder kleurstoffen en daardoor iets lichter van kleur

  Bevat goudse kaas van Uniekaas lactose?
  Lactose is een melksuiker dat zich in melk bevindt. Bij het kaasmaken verdwijnt het grootste gedeelte van de lactose uit de kaas. Over het algemeen kunnen mensen met een lactose-intolerantie gewoon kaas eten. Hollandse kaassoorten bevatten sporen van lactose, maar de hoeveelheid is vrijwel niet aantoonbaar. Naarmate de kaas langer rijpt, neemt het lactosegehalte af. Oudere kaas bevat dus nog minder lactose dan jonge kaas.

 3. Bevat goudse kaas van Uniekaas gluten?
  Goudse kaas van Uniekaas bevat geen gluten.

 4. Bevat goudse kaas van Uniekaas koemelkeiwit?
  Goudse kaas van Uniekaas bevat koemelkeiwit.

 5. Bevat goudse kaas van Uniekaas plantaardig of dierlijk stremsel?
  Er zijn twee soorten stremsels die gebruikt kunnen worden voor de productie van kaas. Dit zijn het dierlijk stremsel en het vegetarische of micro-biologisch stremsel.

  Voor Goudse kaas wordt in de meeste gevallen nog dierlijk stremsel gebruikt omdat dit door regelgeving wordt voorgeschreven. Daarnaast gaf vegetarisch of micro-biologisch stremsel bij oudere leeftijden vaak een bittere smaak.

  De laatste jaren is de kwaliteit van het vegetarisch stremsel enorm verbeterd en wordt deze in steeds meer soorten gebruikt. Als industrie zijn wij echter nog niet gewend om dit op een andere wijze te declareren.

  Als Uniekaas zien we dat dit meer en meer belangrijk wordt en bekijken dan ook hoe we dit in de toekomst kunnen opnemen.

  Goudse kaas van Uniekaas is bereid met dierlijk stremsel.
  Geitenkaas van Uniekaas is bereid met vegetarisch stremsel.

  Is goudse kaas van Uniekaas gezond?
  In kaas zitten onder andere eiwitten en calcium; kaas is dus zeker gezond. Eenderde bestaat uit de gezonde onverzadigde vetten, tweederde van de vetten zijn verzadigd en dus minder goed voor u. De aanduidingen 48+, 30+, enzovoort geven niet aan dat er 48% of 30% vet in een kaas zit. Om exact te weten hoeveel vet u werkelijk eet, kunt u het beste de voedingswaardenoverzichten lezen op de verpakking. Daarin staat precies hoeveel gram vet er in 100 gram kaas zit.

 6. De plakjes van mijn voorgesneden kaas kleven aan elkaar hoe komt dat?
  Doordat kaas een natuurproduct is, kan het seizoen en het rijpingsproces er voor zorgen dat de plakken af en toe aan elkaar kleven. We stellen daarnaast hoge eisen aan de smeuïgheid van onze kazen, wat belangrijk is voor de smaak en ervoor zorgt dat drogere kazen niet taai worden. Daardoor kan het ook voorkomen dat de plakken gaan kleven.

 7. Er zit schimmel op mijn kaas. Hoe komt dat en kan ik de kaas nog eten?
  Schimmels zitten overal in de lucht. Wanneer kaas in een geopende verpakking bewaard wordt, of vers van het mes is gekocht, kan het product gaan schimmelen. Als u schimmel vindt op een ongeopende voorverpakte kaas, is de verpakking lek geweest. U kunt dan het beste een mail sturen naar onze consumentenservice:  info@uniekaas.nl Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. Of gebruik maken van ons contactformulier onder het kopje "contact".

  De schimmels op zich zijn meestal onschuldig, al wordt niet aangeraden ze te consumeren.

 8. Er zit witte uitslag op de kaas. Wat is dat?
  Dit komt met name voor bij de oudere kaassoorten. De witte uitslag die u ziet zijn rijpingskristallen, deze kunt u gewoon eten.

 9. Wanneer heeft de kaas de juiste smaak?
  Elke kaas van Uniekaas heeft een leven: hij begint jong en flauw, rijpt tot een vol karakter, en vervalt uiteindelijk tot grove scherpte. Hoe kan de kaas uiteindelijk die verrukkelijke smaak krijgen? Dat gebeurt als volgt: tijdens het rijpen trekt het zout in de kaas, verdampt geleidelijk een deel van het vocht, wordt de kaas steviger en krijgt het een hoger droge-stof-gehalte. Echte Hollandse Goudsche kaas Jong heeft een minimale rijpingsperiode van 4 weken. Deze jonge kaas smaakt zacht en romig, terwijl een oude kaas pikant van smaak is. Zo heeft elke kaas een andere smaakbeleving. De Uniekaas kazen zijn puur natuur en gerijpt zonder toegevoegde conserveermiddelen zoals snelrijpers. Natuurgerijpt.

  Smaak                               Minimale rijpingsperiode
  Jong                                   4 weken
  Jong Belegen                      10 weken
  Belegen                              4 maanden
  Extra Belegen                     7 maanden
  Oud                                   10 maanden
  Extra Overjarig                    18 maanden

volg mij op Twitter volg mij op LinkedIn volg mij op GooglePlus volg mij op Hyves Volg ons op Pinterest