Antwoord op vragen.

Voert Uniekaas het weidegang logo?

Bij Uniekaas streven we ernaar om zoveel mogelijk producten met weidemelk te produceren. De koeien die de melk voor onze kaas leveren lopen ten minste 120 dagen per jaar, 6 uur per dag buiten in de wei. Alle kazen die van deze weidemelk gemaakt worden, zijn te herkennen aan het officiële weidegang logo.

Wie levert de melk voor Uniekaas?

Uniekaas wordt gemaakt met melk afkomstig van Nederlandse melkveehouders van de coöperatie DOC Kaas in Hoogeveen.

Bevat Goudse kaas van Uniekaas conserveermiddelen?

We doen er alles aan om geen conserveringsmiddelen te gebruiken in onze kaas. Al onze kazen van jong tot en met oud, in plakken, stukken, en in tussendoortjes bevatten dus geen conserveermiddelen.

Bevat Goudse kaas van Uniekaas kleurstoffen?

De Uniekaas kazen jong tot en met oud, in plakken, stukken, en in tussendoortjes bevatten absoluut geen kleurstoffen en zijn daardoor wel iets lichter van kleur. Hierdoor is de kaas volledig E-nummer vrij. En zo hoort het.

Bevat Goudse kaas van Uniekaas lactose?

Lactose is een melksuiker dat zich in melk bevindt. Bij het kaasmaken verdwijnt het grootste gedeelte van de lactose uit de kaas. Over het algemeen kunnen mensen met een lactose-intolerantie gewoon kaas eten. Hollandse kaassoorten bevatten sporen van lactose, maar de hoeveelheid is vrijwel niet aantoonbaar. Naarmate de kaas langer rijpt, neemt het lactosegehalte af. Oudere kaas bevat dus nog minder lactose dan jonge kaas.

Bevat Goudse kaas van Uniekaas gluten?

Nee, Goudse kaas van Uniekaas bevat geen gluten.

Bevat Goudse kaas van Uniekaas koemelkeiwit?

Ja, Goudse kaas van Uniekaas bevat koemelkeiwit.

Bevat Goudse kaas van Uniekaas plantaardig of dierlijk stremsel?

Stremsel wordt aan de melk toegevoegd om deze dik te laten worden, waardoor de melk kaas kan worden. Er zijn twee soorten stremsels die gebruikt worden voor de productie van kaas.
Dit zijn het dierlijk stremsel en het vegetarische of microbiologisch stremsel. Wij optimaliseren continue onze recepturen, rekening houdend met de wensen en eisen van vandaag en de toekomst.
Daarom zijn we in 2020 overgegaan van dierlijk stremsel naar vegetarisch stremsel. Waardoor de kaas nu ook geschikt is voor vegetariërs.

Is Goudse kaas van Uniekaas gezond?

In onze kaas zitten onder andere eiwitten en calcium. Dat zijn essentiële en dus gezonde bouwstenen in een gebalanceerde voeding. Van de aanwezige vetten bestaat een derde uit onverzadigde vetten en twee derde uit verzadigde vetten. Aanduidingen zoals 48+ en 30+ geven overigens niet aan dat er 48% of 30% vet in een kaas zit. Om precies te weten hoeveel vet je werkelijk eet, kun je het beste de voedingswaardenoverzichten lezen op de verpakking. Daarin staat exact hoeveel gram vet er in 100 gram kaas zit.

Hoe komt het dat de plakjes van voorgesneden kaas soms aan elkaar kleven?

Doordat kaas een natuurproduct is, kan het seizoen en het rijpingsproces er voor zorgen dat de plakken af en toe aan elkaar kleven. Wij stellen daarnaast hoge eisen aan de ‘smeuïgheid’ van onze kazen. Die is namelijk belangrijk voor de smaak en die zorgt er tevens voor dat drogere kazen niet taai worden. Vandaar dat de plakken soms aan elkaar kleven.

Hoe komt schimmel op kaas en is die dan nog te eten?

Schimmels zitten overal in de lucht. Wanneer kaas in een geopende verpakking bewaard wordt, of vers van het mes is gekocht, kan het product gaan schimmelen. Als je schimmel vindt op een ongeopende, voorverpakte kaas, is de verpakking lek geweest. Je kunt dan het beste een mail sturen naar onze consumentenservice: klachten@uniekaas.nl. De schimmels op zich zijn meestal onschuldig, al raden we aan ze niet te consumeren.

Wat is de witte uitslag die soms op de kaas zit?

Technisch gesproken zijn dit calciumlactaat kristallen; maar makkelijker gezegd is dit een slecht oplosbaar zout dat met name zichtbaar wordt als de kaas ouder wordt en steeds minder vocht bevat. Hoe ouder de kaas, hoe meer het oppervlak uitdroogt en hoe minder vocht aanwezig is om het lactaat op te lossen, dus hoe groter het risico dat er kristallen verschijnen op de kaas. Dit verschijnsel komt vaker voor bij kaas en kan dan ook zonder meer geconsumeerd worden.

Wanneer heeft kaas de juiste smaak?

Elke kaas van Uniekaas heeft een eigen leven. Een kaas begint jong en mild en rijpt door tot een vol en pittig karakter. Maar hoe kan de kaas uiteindelijk die specifieke smaak krijgen? Dat gebeurt als volgt: tijdens het rijpen trekt het zout in de kaas, verdampt geleidelijk een deel van het vocht, wordt de kaas steviger en krijgt het een hoger droge-stof-gehalte. Dus hoe korter hij rijpt, hoe minder zout hij smaakt. Onze jonge kaas heeft een minimale rijpingsperiode van 5 weken. Deze jonge kaas smaakt zacht en romig, terwijl een oude kaas pikant van smaak is. Zo heeft elke kaas een andere smaakbeleving.


Smaak / Minimale rijpingsperiode
Jong / 5 weken
Jong Belegen / 10 weken
Belegen / 4 maanden
Extra Belegen / 7 maanden
Oud / 10 maanden

Hoe worden de Uniekaas kazen gemaakt?

Onze kazen worden volgens eigen Uniekaas receptuur gemaakt op basis van de weidemelk van de vaste melkveehouders van DOC Kaas. Na productie in Hoogeveen komen de kazen naar het Uniekaas kaaspakhuis waar ze opgelegd worden. Hier worden de kazen tot in de perfectie gerijpt totdat ze de juiste smaak en leeftijd ontwikkeld hebben.